3 Tips Om Een Nieuwe Bol Te Starten

In deze blogpost laat ik je 3 manieren zien om een nieuwe bol wol te beginnen.

Je kent het wel. Ben je lekker op weg met je brei- of haak project is je bol garen op 😱
Geen paniek maar wel tijd voor een nieuw bolletje!

Het beste kun je dit doen aan het begin van een nieuwe toer dan kun je je draadjes netjes onzichtbaar wegwerken in een zoom of langs de rand. Dus, ga je alle steken terugsteken en al je harde werk ongedaan maken of redt je het nog tot aan het eind van de rij?

Maar wat nou als je op de helft van 400 steken zit en je niet wilt terugsteken of, erger nog, in het rond aan het breien bent?

Gelukkig zijn er diverse manieren waarop je netjes je oude garen met je nieuwe garen kunt verbinden. Hieronder heb ik mijn top 3 op een rijtje gezet met handige filmpjes erbij!

1. De Magische Knoop / Weversknoop

Deze manier om 2 garens aan elkaar te maken gebruik ik zelf het meest. Misschien heb je mijn Frankenballs wel eens voorbij zien komen.

Deze veelkleurige bollen maak ik met de hand door verschillende lengtes handgeverfd garen aan elkaar te knopen. Als je de knopen op de juiste manier plaatst raken ze niet los van elkaar. Nadeel is dat je heel soms het knoopje voelt zitten als je er bijvoorbeeld sokken mee breit.


2. De Russische samenvoeging

Dit is ook een mooie onzichtbare manier van 2 garens aan elkaar maken. Wel iets meer werk en je hebt in ieder geval ook een wolnaald nodig maar bij deze methode zal je geen knoopjes voelen in de breiwerk.

3. Aan elkaar vilten

Deze methode van 2 garens verbinden is eigenlijk alleen geschikt voor garens van wol die geen behandeling heeft ondergaan. De garens kunnen namelijk alleen vervilten als ze geen superwash behandeling hebben ondergaan.

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om je nieuwe garen aan je oude garen te verbinden maar het voordeel van deze 3 technieken is dat ze min of meer onzichtbaar zijn in je project en – bonus! – je hoeft na afloop geen losse draadjes af te werken 😉

Dutch Wool Diva