7 Kantsteken voor een nette zelfkant

Een kantsteek is een steek die aan het begin en aan het eind van elke naald gemaakt wordt. Het doel is om een nette rand langs je breiwerk te maken. Een kantsteek wordt meestal anders gebreid dan de rest van het breiwerk.

Een van de dingen waar ik me heel erg aan kan ergeren in een breiwerk zijn rommelige randen! Als je later de randen aan elkaar naait is dat misschien niet zo’n probleem maar als je een project breit waarin je de randen blijft zien zoals een sjaal of das wil je toch dat het eindresultaat er professioneel en netjes uitziet met rechte randen.

Daarom heb ik een aantal proeflapjes gebreid met verschillende kantsteken!

WAT IS EEN ZELFKANT?

De “zelfkant” van je werk duidt de linker- en rechterkant van je breiwerk aan. De zelfkant kan uit één of meerdere kantsteken bestaan. De kantsteken zijn dan de eerste steek (of steken) en de laatste steek (of steken) van elke rij.

De kantsteken worden meestal gebruikt voor naden als een breiwerk aan elkaar gemaasd (genaaid) moet worden maar ze kunnen ook voor decoratieve randen gebruikt worden.


HET DOEL VAN KANTSTEKEN

De kantsteken zorgen voor goed gevormde en gelijkmatige randen.

Als je een project maakt zonder naad zoals bijvoorbeeld een sjaal kunnen de kantsteken decoratief zijn, maar ze helpen vooral voorkomen dat de randen van je project omkrullen.

Bij een ingewikkelder project zoals een trui kan het helpen om het aan elkaar zetten van delen eenvoudiger te maken en soms is het zelfs nodig om de stukken onzichtbaar in elkaar over te laten lopen. Daarnaast kan het ook het opnemen van steken langs de rand makkelijker maken.

GEEN KANTSTEEK RAND

De rand zonder kantsteek is de meest eenvoudige kantsteek en het is heel geschikt voor het aan elkaar mazen van verschillende delen waarbij het niet uitmaakt welk stekenpatroon er gebruikt wordt in de rest van het werk.

Goede kant: brei de eerste en laatste steek van de rij.

Verkeerde kant: brei de eerste en laatste steek van de rij averecht.

RIBBELSTEEK RAND

De ribbelsteek rand geeft een kleine verhoogde rij aan alle randen. Deze kantsteek zorgt voor een stevige rand die voorkomt dat de randen van je breiwerk omkrullen. Bij het aan elkaar mazen van 2 delen zijn de naden wel wat stijver dan bij de vorige techniek.

Alle rijen: brei de eerste en laatste steek op elke rij recht


KETTINGSTEEK RAND

De kettingrand vormt een heel mooie zelfkant, met een perfecte rand voor het opnemen van steken of voor het omstikken van naden. Maar als je een onzichtbare naad wil is deze manier niet ideaal.

Goede kant: haal de eerste steek recht af zonder te breien en brei de laatste steek van de rij recht.

Verkeerde kant: haal de eerste steek averechts af en brei de laatste steek van de rij averecht.

KETTINGSTEEK RAND BIJ RIBBELSTEEK

Deze techniek wordt vaak gebruikt met ribbelsteek om een ​​mooie platte ketting langs de randen te krijgen. Nadeel is dat de randen snel omkrullen dus voor een mooie zelfkant voor een das bijvoorbeeld is deze rand minder geschikt.

Alle rijen: haal de eerste steek van elke rij averecht af en brei de laatste steek recht.

AFGEHAALDE RIBBELSTEEK RAND

De afgehaalde ribbelsteek rand is steviger dan de rand zonder kantsteek. Het voorkomt dat de randen omkrullen en maakt het aan elkaar naaien van stukken gemakkelijker.

Alle rijen: haal de eerste steek recht af en brei de laatste steek recht

DUBBELE AFGEHAALDE RIBBELSTEEK RAND

De dubbel afgehaalde ribbelsteek rand zorgt voor een zeer decoratieve rand, gestructureerd en stevig.

Alle rijen: haal de eerste steek averecht af, brei de tweede steek recht en brei de laatste 2 steken van de rij recht

Advertenties

DUBBELE I-CORD RAND

De dubbele I-cord rand zorgt voor een heel nette en decoratieve rand, glad en stevig.

Goede kant: haal de eerste steek recht af, brei 1 steek recht, brei tot aan de laatste 2 steken, haal 1 steek averecht af, brei de laatste steek averecht

Verkeerde kant: haal de eerste steek averecht af, brei 1 st averecht, brei tot aan de laatste 2 steken, haal 1 st averecht af met de draad aan de voorzijde van het werk, brei de laatste steek averecht

7 Kantsteken Pin

Meer posts over breien:


2 reacties

  1. Hallo ik kwam site overzelfkant daar was ik erg bly mee nu kant ik het goed zien welke mooi is ik hoop gauw weer iets te ontvangen dank u wel fyne dag. groetjes nelie

Reacties zijn gesloten.