Garen spinnen in de dikte die jij wil | 6 Spintips

Laat ik allereerst met een disclaimer komen: ik ben geen autoriteit op het gebied van spinnen, heb geen spin diploma of Spinners Masters Degree. Ik vertel je gewoon welke stappen ik volg en wat voor mij werkt het garen spinnen in de dikte die ik wil. Zo, dat gezegd hebbende….ik kreeg dus de volgende vraag in de Dutch Wool Diva groep op Ravelry.

Maar hoe werkt het als je een trui wilt breien, je hebt een draad nodig voor nld 3,5. Hoe bepaal je dan hoe dik je moet spinnen. Zijn daar ook tips voor?

Bepaal de dikte je nodig hebt

Om tot het juiste garen te komen voor het project waarvoor ik spin gebruik ik een tooltje: de WPI meter waarvan je hieronder een voorbeeld ziet.

Voor nld 3,5 zou ik ervoor kiezen om een garen te gaan spinnen dat een sportdikte (ca. 300 m / 100 gr / 15-17 WPI) of DK dikte (ca. 225 m / 100 gr / 12-14 WPI) heeft.


Kies of je 2 of 3 draads garen wil spinnen

Voor het breien van kabels zou ik eerder kiezen om een 3 draads garen te spinnen omdat de kabels dan mooier “poppen” omdat het uiteindelijke garen mooi rond is.

Hoeveel WPI moet het uiteindelijke garen worden

WPI staat voor Wraps Per Inch en dat kun je bepalen door de hoeveelheid draden te tellen die je naast elkaar in 1 inch kunt krijgen zonder te “proppen” zoals in het plaatje hieronder.

Vermenigvuldig het aantal WPI met het aantal draden

Als je dus een 2 draads garen wil spinnen vermenigvuldig je dus de WPI met 2, voor 3 draads met 3 etc. Voor een garen in sportdikte met een WPI die tussen de 15-17 ligt heb je dus 2 draden nodig met een WPI tussen de 30-34. Na het twijnen zou je dus ongeveer moeten uitkomen op de dikte die jij wil. Slag om de arm hier hè, dit is de theorie erachter en geen exacte wetenschap 🧐


Hou rekening met de “POOF” factor

Sommige spinwol (ik kijk naar jou Polwarth!) heeft de neiging om na het ontspannende badje wat je ze geeft enorm op te fluffen en dus uiteindelijk veel dikker te worden als het garen wat je had willen hebben. Ik noem dat de “POOF” factor….

not fat but poofy

Check of je single (enkele draad) dun/dik genoeg is

Hiervoor gebruik ik de “Spinners Control Card” hieronder.
Het is handig om dit op ware grootte uit te printen, te lamineren en deze bij je spinnewiel te houden. Zo kun je iedere keer je gesponnen draadje naast de controle kaart houden of je nog op de juiste dikte zit. De cijfertjes in het midden corresponderen weer met de WPI.

Spinners Control Card

Poeh…het is een heel verhaal geworden! Ik zou zeggen probeer het uit en onthou:

oefening baart kunst

dus vooral veel uitproberen wat voor jou werkt 😘

Heb jij nou ook vragen over spinnen, breien of haken? Stel ze dan! Laat hier een comment achter of in de Ravelry groep en (en die is nieuw) ik heb tegenwoordig zelfs een heuse Facebook groep: Dutch Wool Diva groep.

Dutch Wool Diva

Meer posts over spinnen:


Eén reactie

  1. Super duidelijk. Dankjewel voor de duidelijke uitleg. Nu nog even ontdekken wat de dikte is van worsted, lace enz. Maar daar kom ik wel uit. Ben nog een beetje nitwit in dit soort termen.

Reacties zijn gesloten.