We naaien een mini capsule garderobe: 9 Lente/Zomer Outfits

Afgelopen week kwam Natascha mijn vriendin in een gesprek op het idee om een capsule garderobe (Eng: Capsule Wardrobe) te naaien. Ze was bijna door haar voorraad aan lente/zomerstofjes heen en we hadden net sinds lange tijd weer een date gemaakt om te gaan shoppen voor stofjes bij Karteris in Oosterhout (YAY het mag weer!).

Wat is een capsule garderobe eigenlijk?

Om het even simpel uit te leggen een capsule garderobe is kleine collectie kledingstukken die is ontworpen om samen te worden gedragen en die qua kleur en stijl goed bij elkaar passen.

Op die manier kun je met enkele kwalitatief goede kledingstukken meerdere complete outfits maken die allemaal net anders zijn. En als je ook nog accessoires en schoenen meeneemt in je capsule dan snap je wel dat je zo ineens veel meer kleding setjes hebt dan je zou denken. Daarnaast is het ook een beetje tegenwicht geven aan de consumptiemaatschappij waarbij je shirtjes voor 5 euro koopt en broeken voor een tientje die je na 4 / 5 keer dragen al weg kunt gooien.

Nou naait Natascha momenteel veel meer dan ik dus ik heb nog wel het een en ander liggen aan stof maar het idee van een frisse wind in mijn kledingkast sprak me wel aan. Doordat we met zijn allen natuurlijk veel meer thuis zijn door die pandemie grijp ik toch snel naar kleding die comfortabel zit en die nou niet persé getuigen van een enorm gevoel voor mode.

Als je op het net gaat zoeken naar hoeveel kledingstukken er in zo’n capsule zouden moeten zitten krijg je verschillende antwoorden. Terwijl sommige websites slechts 10 kledingstukken aanbevelen zijn er anderen die pas stoppen met 50!

Euh….het moet wel leuk blijven hè 😅 dus ik ga gewoon voor een mini capsule van outfits die ik in de lente en begin van de zomer kan dragen.


Mini Lente Capsule

Het wordt dus een mini capsule bestaande uit 9 lente/zomer outfits. Dat is het voornemen wat ik heb in ieder geval, maar hoe ga ik dat dan opbouwen?

Het plan is om de volgende items te maken:

  1. Topper 1x
  2. Tops 3x
  3. Broeken 2x
  4. Rok 1x

Een topper is een jasje of vestje en de tops kunnen shirtjes, blousjes of sweaters zijn.

Met deze 7 items zou ik in principe in totaal 9 verschillende outfits kunnen maken. Als je de topper weglaat is het weer een andere outfit dus eigenlijk zijn het er meer.

OutfitKledingstukKledingstukKledingstuk
1TopperTop 1Broek 1
2TopperTop 2Broek 1
3TopperTop 3Broek 1
4TopperTop 1Broek 2
5TopperTop 2Broek 2
6TopperTop 3Broek 2
7TopperTop 1Rok
8TopperTop 2Rok
9TopperTop 3Rok

Patronen

De patronen die ik hier voor ga gebruiken komen eigenlijk allemaal van mijn favoriete patronen shop Love Notions. Ik heb inmiddels een aardige collectie opgebouwd en er komen iedere keer weer nieuwe patronen bij dus mijn collectie zal nog wel groeien.

1 Topper

Voor de topper heb ik gekozen voor de Metra Blazer. Het zit ergens tussen een jasje en vestje in en wordt gemaakt van de wat meer stevige tricot. Toen ik dit patroon zag ging mijn fantasie al meteen met me aan de haal. Ik wil wel 10 Metra’s! Een aantal in effen kleuren (zwart, blauw/groen, grijs, wit…etc) en dan nog een aantal in print (bloemen, geometrisch, abstract) erbij en ik ben voor het hele jaar klaar! Maar laat ik rustig beginnen met 1 Metra. 

3 Tops

De patronen die ik uitkoos voor de 3 tops worden de Rhapsody Blouse, de Tabitha top en de Sloane Sweater. En hier kan ik alvast een beetje smokkelen want ik heb al een Rhapsody hangen die bijna klaar is op de hals en de zoom na. Die kan nu eindelijk afgemaakt worden!


2 Broeken

Omdat comfort toch nog wel heel belangrijk is als je thuiswerkt ga ik niet moeilijk doen met ritsen enz. De Allegro heeft elastiek in de band en een nepgulp. Precies wat ik nodig heb. Er zijn 7 verschillende versies die je van dit patroon kunt maken zowel kort als lang en zelfs 2 rok opties. De jogger stijl is nu helemaal in dus dat is de versie die ik kies. De Duet Trousers zien er wat netter en meer “gekleed” uit en als je ‘m in geweven stof maakt moet er een blinde rits in. Maarrrrrr…hij kan ook gemaakt worden in een wat dikkere tricot en dan is die rits ineens niet meer nodig! Perfect!

1 Rok

Eerlijk gezegd ben ik niet echt een rokdrager dus de Ravinia Skirt is een beetje de wildcard. Als ik een leuke stof met een printje vind maak ik ‘m in de korte versie. Die zou boven de knie moeten vallen maar met mijn lengte van 1.60 zal hij ws. onder de knie vallen en dat is sowieso een betere lengte voor mij. De rok kan gemaakt worden van lichte tot medium tricot dus ook weer comfortabel.

Kleurenpalet

Dan is er nog het kleurenpalet. Want het moet natuurlijk wel allemaal een beetje bij elkaar passen straks hè. Ik heb altijd al een keer ‘mijn kleuren’ willen laten doen. Je weet wel zo’n workshop waar je leert welke kleuren je het beste staan. Maar nu is dat natuurlijk nog even niet mogelijk dus heb ik een (hele korte) test gedaan op deze website. Er wordt trouwens gevraagd om je email adres maar ik heb er gewoon 1 verzonnen want de uitslag krijg je dus gewoon meteen daarna te zien.

Volgens deze summiere test ben ik een Cool Summer type. Dat heb ik weer ingetypt op Pinterest en voila een kleurenpalet!

Toch wel grappig om te zien dat mijn favoriete kleuren (blauwgroen, paars, antraciet) daar in terug te vinden zijn. Blijkbaar weet ik toch best wel wat me staat.

Ik ga niet alle kleuren die je hier ziet terug laten komen. Hooguit 3 of 4 kleuren die onderling goed combineren. Eerst maar eens kijken of ik me daar aan kan houden want shoppen bij Karteris is voor mij alsof je een kind loslaat in een snoepjeswinkel 🤩

Wordt vervolgd!


Eén reactie

Reacties zijn gesloten.