We breien een HAP sjaal

Een aantal weken geleden was ik op zoek naar een nieuw groot project om te breien. En dan het liefst met handgesponnen garen want daar heb ik nog steeds een behoorlijke voorraad van.

Ik had net mijn Marled Mania Cardigan van Stephen West afgemaakt en die had gek genoeg een veel minder grote impact gehad op mijn stash dan ik van te voren bedacht of misschien wel gehoopt had. Er ging uiteindelijk iets van 500 gram totaal in dit vest zitten terwijl ik eerder rond de 800 gram verwacht had!

Maar na het vest viel ik toch een beetje in een gat qua ‘breien-aan-een-groot-project’. En ook mijn stash aan handgesponnen garens was dus nauwelijks geslonken.

Dus bedacht ik me dat ik wel weer een nieuwe deken kon gaan breien. Ook al heb ik mijn blokjesdeken van sokkenwol nog lang niet af en ligt er volgens mij ook nog ergens een gehaakte deken in wording 😅

Tijdens het neuzen op Ravelry kwam ik voorbij een HAP sjaal van Kate Davies, de Moder Dy. Net een deken toch?

Het patroon komt uit het boek The Book Of Haps wat je op Ravelry kunt vinden maar ook via haar eigen website.

Op mijn podcast deelde ik mijn idee om deze Hap te gaan breien met mijn handgesponnen garens en omdat er meer mensen waren die dat idee wel zagen zitten was de Diva-Hap-A-Long een feit!

Het idee is eigenlijk heel simpel; je kijkt in je voorraad of je genoeg bij elkaar passende garens/restjes hebt, handgesponnen of gekocht maakt niet uit. Je zoekt een patroon uit voor een vierkante sjaal (HAP) of zelfs een driehoekssjaal (Half HAP) en breit OF haakt lekker met me mee!

Op instagram gebruiken we de hashtag #divahapalong zodat je het een beetje kunt volgen.

Ik brei de hap op de traditionele manier (van buiten naar binnen) dus ik ben nu met de rand bezig. De rand bestaat uit een soort blaadjes patroon wat over 19 steken gebreid word en ieder blaadje is 16 rijen hoog. Er zitten 71 blaadjes in de rand en ik ben nu bij blaadje 30 denk ik…

De uiteinden van de rand moet je uiteindelijk aan elkaar mazen en dan is het de bedoeling dat je langs de binnenzijde van de rand (hier rechts) steken opneemt en dan het volgende deel gaat breien dat er uitziet als een golven patroon. Dit gedeelte word in het rond gebreid.

Als laatste is het volgens mij de bedoeling dat het middendeel ‘dicht’ gebreid word door heen en weer te breien en tegelijkertijd de steken langs de zijkanten samen breit.

Niet de meest simpele manier om een vierkante sjaal te breien!

Daarom zijn er inmiddels ook heel veel patronen te vinden die het breien van een HAP sjaal weer heel anders aanpakken. Daar begin je eerst met een groot vierkant te breien. Daarna neem je steken op langs dat vierkant en doormiddel van rondbreien, waarbij je meerdert in de hoeken, laat je je sjaal groeien.

Ik heb een lijstje gemaakt van patronen die je kunt gebruiken maar wat mij betreft telt elke vierkante of driehoekssjaal mee. Het gaat erom dat je creatief bezig bent!

Gehaakte HAPs:

Gebreide HAPs:

Heel veel handwerkplezier!

Dutch Wool Diva

5 reacties

Reacties zijn gesloten.