Je winkelwagen is leeg

FAQ

Veel gestelde vragen

Vraag: Waarom zitten er kleurverschillen tussen meerdere strengen van dezelfde kleurstelling?
Antw: Eén van de eigenschappen van handgeverfde garens is dat er geen één streng hetzelfde is. Zelfs niet als ze in dezelfde kleurbaden hebben gezeten. Als je 2 of meer strengen tegelijk koopt krijg je altijd strengen uit hetzelfde kleurbad om kleurverschillen zoveel mogelijk te voorkomen. Maar zelfs als ze in hetzelfde verfbad hebben gezeten is dat geen garantie op exact dezelfde strengen.

Eén van de technieken die je bij het breien met meerdere strengen kunt gebruiken is om de 2 rijen van garen te wisselen. Je breidt dus met 2 strengen tegelijk. Hiermee krijg je een betere verdeling van de kleuren zodat het egaler toont. Een andere techniek is het handgeverfde garen te combineren met een egaal fabrieksgaren.

Vraag: Kan ik mijn wol in de wasmachine wassen?
Antw: Alleen de wol die aangeduid wordt met de term "superwash" kan veilig in de wasmachine gewassen worden op 30 graden (wolwas). Alle andere wol kan vervilten in de wasmachine.

Vraag: Hoe moet ik wol wassen die geen "superwash is?
Antw: Deze wol kun je even met een drupje shampoo in warm water laten weken. Dan rustig het water er uit drukken (niet wringen!) en goed naspoelen met warm water en een beetje azijn (dit neutraliseert de zeep en houd de kleuren helder). Daarna het water er zoveel mogelijk uitdrukken en tussen 2 handdoeken leggen, oprollen en weer goed duwen. Plat drogen op een droogrek of op handdoeken. Niet ophangen anders gaat je werkstuk lubberen.

Vraag: Mijn wol geeft nog kleur af met wassen, is dit wel goed?
Antw: Het is normaal dat handgeverfde wol nog wat kleur afgeeft tijdens de eerste wasbeurten. Dit heeft geen effect op de kleuren van de wol maar betekend dat er nog wat overtollige verf uitkomt die niet is opgenomen door de wol. Na 1 of 2 keer zal de wol geen kleur meer afgeven. Bij spinwol zal er de eerste keer wat meer overtollige verf afkomen dan bij breiwol. Doe een klein scheutje azijn in het spoelwater, dit neutraliseert de zeep en houd de kleuren helder.